Produkty wykluczone w ciąży

Wachlarz pokarmów, które będą dla Ciebie korzystne w ciąży, jest bardzo szeroki. Jednak poza właściwym odżywianiem dieta przyszłej mamy wymaga tego, aby z pewnych produktów na ten czas zupełnie zrezygnować. Ich spożywanie może być niebezpieczne zarówno dla Ciebie, jak i dla Twojego dziecka.


ALKOHOL
- każdy alkohol, nawet niskoprocentowy, może zaszkodzić Twojemu maleństwu, ponieważ wraz z krwią mamy dostaje się do krwi dziecka. Skutki picia alkoholu w ciąży mogą być bardzo niebezpieczne - niska masa urodzeniowa, opóźnienie rozwoju fizycznego, wady serca, niedorozwój umysłowy.

SUROWE MIĘSO
- tatar, carpaccio, krwisty stek, surowe szynki i wędliny - mogą zawierać bakterie wywołujące groźne dla dziecka choroby, takie jak listerioza i toksoplazmoza oraz zawierać bakterie Salmonella.

NIEKTÓRE GATUNKI RYB
- całkowicie zrezygnuj z surowych ryb i sushi oraz ryb wędzonych na zimno, ponadto unikaj dużych ryb morskich, które żyją wiele lat i mogą zawierać metale ciężkie (rekin, tuńczyk, łosoś) oraz gatunków ryb, które są trudne do strawienia dla wielu ludzi i często wywołują biegunki (ryba maślana, miecznik, merlin) oraz pangi, ze względu na jej sposób hodowli.

OWOCE MORZA
- nawet po ugotowaniu i upieczeniu mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia pasożyty.

SUROWE JAJA
- mogą zawierać bakterie Salmonella, które wywołują silne zatrucia pokarmowe.

NIEKTÓRE
SERY BIAŁE, PLEŚNIOWE I DOJRZEWAJĄCE - ponieważ mogą być wyprodukowane z niepasteryzowanego mleka i mogą zawierać bakterie Listeria.

SZTUCZNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI
- mogą wywoływać zaburzenia trawienia, drażnią śluzówkę żołądka, obciążają wątrobę i mogą wywoływać reakcje alergiczne: glutaminian sodu - zawarty w zupach i sosach w proszku, kostkach rosołowych, i mieszankach przypraw; benzoesan sodu - powszechnie stosowany konserwant dodawany m.in. do konserw, przetworów owocowych, majonezów, ketchupów; azotany i azotyny - używane do produkcji wędlin i konserw; kwas fosforowy i fosforany - dodawane do napojów typu Cola i serów topionych (zaburzają wchłanianie wapnia i żelaza).


KAWA - najlepiej zrezygnować z niej zupełnie, ponieważ podnosi ciśnienie krwi i wypłukuje z organizmu cenne składniki mineralne (wapń, magnez, cynk i potas) oraz witaminy z grupy B.


PRODUKTY ALERGIZUJĄCE
- unikaj produktów, które należą do najczęściej alergizujących i mogą być potencjalnym czynnikiem wywołującym alergię u Twojego dziecka, takich jak: orzeszki ziemne, glutaminian i benzoesan sodu, skorupiaki, mleko krowie, owoce cytrusowe.
Jeśli zauważasz u siebie po zjedzeniu jakiegoś produktu takie reakcje jak: dolegliwości trawienne, nasilenie jakichś objawów chorobowych, wysypki, bóle stawów, obrzęki i napady kaszlu - wykonaj testy alergiczne.

CUKIER, SZTUCZNE SŁODZIKI I SŁODYCZE
- całkowicie zrezygnuj z napojów słodzonych, słodyczy, ciast i ciastek, a spożycie sacharozy w postaci cukru stołowego ogranicz do maksymalnie 2 łyżeczek dziennie. Niewielką ilość fruktozy możesz spożywać w postaci owoców. Nadmierne spożycie cukrów prostych powoduje stałe utrzymywanie się podwyższonego poziomu glukozy w krwi, co osłabia trzustkę i może prowadzić do cukrzycy ciężarnych. Ponadto cukry proste sprzyjają otyłości, zaburzają pracę jelit i prawidłowy poziom korzystnych bakterii jelitowych, mogą powodować huśtawki nastrojów i zubożają organizm w minerały i witaminy.

PRODUKTY RAFINOWANE
- biała mąka, biały ryż, biały cukier są pozbawione naturalnych składników mineralnych, witamin i enzymów trawiennych - mogą być przyczyną dolegliwości układu pokarmowego, nadwagi i zgagi.

ŻYWNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONA I TYPU FAST FOOD
- zawiera duże ilości soli, cukru i tłuszczów (w tym izomerów trans) oraz sztucznych dodatków. Zawartość witamin jest bardzo niewielka, powstaje wiele szkodliwych substancji chemicznych, struktura białek ulega zmianie, a tym samym ich przyswajalność, wartość biologiczna i odżywcza jest bardzo niewielka.

 

Zapoznaj się też z podstawowymi zaleceniami żywieniowymi - dieta przyszłej

wykluczon
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie:                                                                                                                                                    

Studio Dietetyczne „ALMA VITA”, mgr inż. Małgorzata Nowicka, tel. 605 202 388, www.almavita.pl

e-mail: biuro@kalendarz-fasolki.pl
Projekt&CMS: prosnet.pl

© 2011 Kalendarz fasolki: Wszelkie Prawa Zastrzeżone